NOVES MESURES DEL GOVERN PER L'HABITATGE

NOVETAT LEGISLATIVA EN MATERIA D'HABITATGE

NOVES MESURES DEL GOVERN PER L'HABITATGE

 

El Govern ha aprovat una bateria mesures per a blindar el dret a l'habitatge que venen a reforçar l'escut social desplegat per a protegir els inquilins, limitar l'alça dels lloguers i restringir els desnonaments i llançaments en 2023. Així, el Consell de Ministres ha aprovat avui, a petició del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) el Reial decret llei pel qual s'adopten noves mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.

En aquest sentit, el text inclou una pròrroga extraordinària de sis mesos de la vigència de la vigència dels contractes de lloguer que finalitzin abans del 30 de juny de 2023, sempre a petició de l'arrendatari. Durant aquests sis mesos es continuaran aplicant els termes i condicions establerts per al contracte en vigor.

L'arrendador haurà d'acceptar la sol·licitud de pròrroga tret que s'hagin fixat altres termes o condicions per acord entre les parts o que aquest hagi comunicat dins del termini i en la forma escaient que necessita l'habitatge per a destinar-la a habitatge permanent per a si o els seus familiars en primer grau de consanguinitat o per adopció o per al seu cònjuge en els supòsits de sentència ferma de separació, divorci o nul·litat matrimonial.

La renda del contracte aplicable durant aquesta pròrroga extraordinària no podrà suposar un increment superior a la variació anual de l'Índex de Garantia de Competitivitat, que serà com a màxim un 2%.

Limitació de l'actualització anual de la renda

Així mateix, es pròrroga fins al 31 de desembre de 2023 la limitació de l'actualització anual de la renda dels contractes d'arrendament d'habitatge que impedeix pujades superiors al 2%, i s'amplia fins al 30 de juny de l'any que ve de la suspensió dels desnonaments i llançaments d'habitatge habitual per a persones i famílies vulnerables.

Des de l'entrada en vigor d'aquest reial decret llei fins al 31 de desembre de 2023, la persona arrendatària d'un contracte de lloguer d'habitatge habitual la renda del qual hagi de ser actualitzada perquè es compleixi la corresponent anualitat de vigència d'aquest contracte, podrà negociar amb l'arrendador l'increment que s'aplicarà en aquesta actualització anual de la renda. Això sí, s'estableix que, en absència de pacte, la renda del contracte no podrà actualitzar-se per sobre de la variació experimentada per l'Índex de Garantia de Competitivitat, un índex situat actualment en el valor màxim del 2% i que, d'acord amb la seva pròpia definició, no pot superar en cap cas aquest percentatge.

Segons la regulació prorrogada en el dia d'avui, la quantia de l'increment a aplicar en la renda del contracte serà l'establerta en un nou pacte entre arrendador i arrendatari. En cas de no aconseguir-se dita nova pacte entre les parts, l'increment de la renda no podrà excedir en cap cas de la referida variació anual de l'Índex de Garantia de Competitivitat a data d'aquesta actualització.

A més, es continua mantenint que en el cas que l'arrendador sigui una gran forquilla, el pacte a aconseguir entre propietari i inquilí no podrà suposar un increment superior a la variació anual de l'Índex de Garantia de Competitivitat, prenent com a mes de referència per a l'actualització el que correspongui a l'últim índex que estigués publicat en la data d'actualització del contracte que, com s'ha assenyalat anteriorment, no pot superar el 2%. S'entén com a gran forquilla aquella persona física o jurídica que sigui titular de més de deu immobles urbans d'ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 m² d'ús residencial, excloent en tot cas garatges i trasters.

Suspensió de desnonaments i llançaments

D'altra banda, amb el nou Reial decret llei aprovat avui, també s'amplien fins al 30 de juny de 2023 diverses mesures impulsades en els últims reials decrets llei dins del denominat «escut social» en matèria d'habitatge, aprovat davant la necessitat de fer front a les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19.

Aquestes mesures tenen un caràcter urgent i són necessàries per a respondre a la situació de les llars vulnerables en un context marcat per l'evolució de la pandèmia i les conseqüències derivades de la invasió d'Ucraïna. Entre altres qüestions, aquestes mesures contemplen:

• L'ampliació fins al 30 de juny de 2023 de les mesures de protecció que es van aprovar per a aquelles llars vulnerables que s'enfrontin a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, amb l'acció coordinada dels òrgans judicials i dels serveis socials competents, inclosos aquelles llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual, que no es derivin de contractes d'arrendament, quan existeixin persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d'edat a càrrec.

En aquest últim supòsit, s'estableix la possibilitat que el jutge, prèvia valoració ponderada i proporcional del cas concret, tingui la facultat de suspendre el llançament, quan els propietaris d'aquests immobles siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges, sol·licitant informe als serveis socials competents a fi de que puguin valorar la situació de vulnerabilitat econòmica i identificar les mesures a aplicar per a donar resposta a aquesta situació. En aquests casos, sempre es tindran en compte els casos que ja es van regular en els que la suspensió mai podrà dictar-se i són:

1. Quan l'habitatge sigui la residència habitual o segona residència del propietari.

2. Quan s'hagi produït en un immoble de propietat d'una persona física o jurídica que el tingui cedit per qualsevol títol vàlid en dret a una persona física que tingués en ell el seu domicili habitual o segona residència degudament acreditada.

3. Quan l'entrada o permanència en l'immoble s'hagi produït mediant intimidació o violència sobre les persones.

4. Quan existeixin indicis racionals que l'habitatge s'estigui utilitzant per a la realització d'activitats il·lícites.

5. Quan es tracti d'immobles destinats a habitatge social i ja s'hagués assignat l'habitatge a un sol·licitant.

6. Que l'entrada en l'immoble s'hagi produït amb posterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret llei 11/2020.

En cas que no s'ofereixi una solució residencial en els tres mesos següents des de l'emissió de l'informe dels serveis socials, els propietaris de l'immoble tindran dret a sol·licitar una compensació sempre que s'acrediti el perjudici econòmic ocasionat.

• S'estén el termini durant el qual els arrendadors i titulars de l'habitatge afectats per la suspensió extraordinària del desnonament o llançament, podran presentar la sol·licitud de compensació prevista en la disposició addicional segona del Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l'àmbit de l'habitatge i en matèria de transports.

Aquest termini era d'un mes des de la finalització de la vigència de les mesures. Així, amb l'ampliació prevista per a aquestes mesures, el nou termini en el qual es podrà presentar aquesta sol·licitud queda fixat fins al 31 de juliol de 2023.

Mesures necessàries en matèria d'Habitatge

Amb el nou Reial decret llei aprovat avui, s'amplien una seriosa de mesures en matèria d'habitatge que són necessàries per a continuar responent a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, que se sumen a les mesures de caràcter estructural que s'estan duent a terme en aquest àmbit des de Mitma, encaminades a fer efectiu l'exercici del dret constitucional a un habitatge digne adequat.

Entre elles:

• El desenvolupament d'una legislació estatal en matèria d'habitatge, per primera vegada en l'actual etapa democràtica, que es troba actualment en tramitació parlamentària com a projecte de llei.

• L'aprovació d'un nou Pla Estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025 i del Bo Lloguer Jove, que estan contribuint a facilitar l'accés a les persones i llars amb majors dificultats.

• Les diferents mesures dutes a terme per a afavorir una major oferta d'habitatge en lloguer a preus assequibles i per a fomentar la rehabilitació i millora del parc d'habitatge existent, reforçant especialment la col·laboració en aquests àmbits amb les comunitats autònomes i les entitats locals, i sustentat tot això en un increment de la inversió pressupostària en aquest exercici 2023.

FONT : Sala premsa Cosell Ministres